Selecteer een pagina
Op zondag 11 maart speelt Projecttheater SevenArt in Kunstwerk! Het Musiater twee keer de gloednieuwe voorstelling Stromen van Liefde, één keer in de middag en één keer in de avond. De voorstelling is geschreven door Rien van den Heuvel en de regie is in handen van Wijnand Oosterhof. Deze ontmaskerende voorstelling, voor iedereen vanaf 10 jaar, gaat over het leven hier in de liefdevolle armen van de Rijn en over onze verantwoordelijkheid voor de waterkwaliteit en de waterveiligheid. Toegangskaarten zijn vanaf heden te koop.

Het verhaal

Poppenspeelster Manuka vertolkte met haar poppen Rhenus, Mare en Gaja vele jaren met succes het mythisch verhaal Stromen van Liefde. Rhenus heeft als taak in het leven om het water van de Rijn zo vlug mogelijk naar de zee te brengen. Hij laat zich daarbij door niets of niemand afleiden. Maar hier zag hij op zijn oever Gaja, een vrouw zo mooi dat hij op slag verliefd op haar werd. Hij stopte, maar het water dat achter hem aan kwam, vormde een torenhoge muur. Gaja, die bang was er door verpletterd te worden, vluchtte naar de kust waar Mare, de koning van de zee al klaar lag met zijn schip om haar aan boord te nemen. Mare had al veel langer een oogje op de mooie Gaja. Hij wil haar voor zich alleen hebben  en houdt haar gevangen op zijn boot. De hartstochtelijk verliefde Rhenus vertakte na de vlucht van Gaja zijn muur van water in tal van armen, zoals De IJssel en de Waal, om haar te kunnen omhelzen. Maar Mare laat haar niet gaan. Het enige dat Rhenus nog van Gaja gewaar wordt, zijn haar zilte tranen, waardoor de zee steeds zouter wordt. Rhenus en Mare hebben het met elkaar danig aan de stok gekregen. Mare denkt dat Rhenus alsmaar meer vergif en plastic op hem af stuurt om hem als liefdesrivaal te vergiftigen. De beide doodzieke verliefde kemphanen vechten een strijd op leven en dood.

Lees meer

Eva, de dochter van Peter en Astrid,  lijdt aan angststoornissen en paniekaanvallen. Ze is bang voor de medemensen, voor het leven en voor haar toekomst. Ze moet pillen slikken om haar angsten af te vlakken, maar dat weigert ze. Haar vader Peter had ooit een goede kantoorbaan, maar hij is ontslagen. Joggend en solliciterend probeert hij hoop te houden op de toekomst. Haar moeder Astrid heeft een paar baantjes om zichzelf en haar gezin in stand te houden. Astrid en Peter dragen beiden plastic maskers om zich zo te kunnen conformeren aan de samenleving.

Na een ruzie vlucht Eva het huis uit en brengt de nacht door onder een hoop plastic afval aan de rivier. Die nacht ziet ze hoe een gestalte met een fuik plastic vist uit de rivier. De gestalte spreekt tot het plastic, prijst het plastic omdat dat het leven en de gevoelens overwonnen heeft. De gestalte denkt dat het maar het beste is zelf ook van plastic te worden, maar dat lukt haar niet, omdat er nog steeds bloed door haar aders vloeit. Die nacht ziet Eva ook haar vader en moeder, die – dik opgevuld met plastic – met elkaar in een amechtig gevecht gewikkeld zijn.

Die ochtend vindt de oude poppenspeelster Manuka Eva onder een hoop plastic. Manuka speelt met haar poppen speciaal voor Eva nog een keer het spel Stromen van Liefde. Ze ervaart dat Eva haar opvolgster kan worden, omdat Eva het verhaal doorvoelt. Manuka schenkt haar poppen aan Eva en  neemt afscheid van hen en van het leven.

De dodelijk ongeruste Peter en Astrid vinden die ochtend Eva. Nog één keer komt Eva naar huis om haar ouders te confronteren met zichzelf en om afscheid van hen te nemen. Dan trekt ze met de poppen de wijde wereld in.

Eva beseft dat het verhaal van de poppen haar eigen en ons verhaal is. Ze overwint haar angsten en samen met de poppen draagt ze de boodschap uit. Ze ervaart dat niet de stromen van haat, gif  en onverschilligheid zin kunnen geven aan het bestaan, maar stromen van liefde. Kwetsbaar maakt ze haar eigen keuzes.

Peter is er achter gekomen dat hij in feite al jarenlang belazerd is door zijn bazen en de politiek, die uitsluitend leegte te bieden hebben. Hij heeft zijn hoop gevestigd op Eva. Astrid houdt zich krampachtig vast aan haar baantjes en haar vermeende zekerheden. Eva komt onderweg mensen tegen. Zij speelt samen met de kinderen in de zaal het spel Stromen van Liefde. Hoe gaat dit verder? Dat bepalen we zelf!

Waarom?

Dit theaterstuk wordt heel leuk maar het is niet alleen bedoeld als zijnde vermaak, er zit een boodschap achter. We maken dit stuk niet zomaar en ook de regio waarin het plaats vindt is niet willekeurig gekozen:

Lees meer

Grote rol door unieke ligging

De nieuwe gemeente Zevenaar is van cruciale betekenis voor het waterbeheer in ons land. De gemeente vormt het begin van de Nederlandse delta en speelt door haar ligging aan de rivierarmen Rijn en IJssel een grote rol als het gaat om de waterkwaliteit en de waterveiligheid, die van levensbelang zijn voor ons land. De voorstelling maakt de betekenis van deze unieke ligging beleefbaar voor een groot publiek.

Ons eigen leven

Deze voorstelling  gaat vooral ook over ons eigen leven hier in de armen van de Rijn. Niet alleen onze planeet, maar ook wijzelf bestaan voor meer dan 70 procent uit water. Als we het water vervuilen, vergiftigen we ook ons zelf en de mensen die na ons komen.

Verantwoordelijkheid

Je kunt de verantwoordelijkheid voor waterkwaliteit en waterveiligheid niet overlaten aan deskundigen. We zijn zelf verantwoordelijk voor ons bestaan en dat van onze kinderen. Wat kunnen we in onze eigen omgeving doen ter verbetering van de waterkwaliteit en de waterveiligheid? De problemen zijn wereldwijd. Zeespiegelstijging, oprukken van zout water, verzuring door CO2 uitstoot, plastic soep  en alom aanwezige plastic nanodeeltjes bedreigen als onverteerbare sluipmoordenaars niet alleen het leven in de oceanen, maar ook ons eigen leven en dat van onze kinderen.

Wat kunnen we doen?

Wat kunnen we zelf doen? Het gaat om ons eigen leven tenslotte. Het belangrijke mythologische verhaal van Nederland wordt in deze voorstelling geplaatst in een herkenbare eigentijdse situatie, waardoor Stromen van Liefde ook voor de opgroeiende generaties van grote betekenis wordt, omdat we er gezamenlijk in op zoek gaan naar ons eigen aandeel in het geheel. Deze 60 minuten durende voorstelling is geschreven voor iedereen vanaf 10 jaar en ouder. De voorstelling creëert betrokkenheid, vergroot de kennis, zorgt er voor dat de toeschouwers trots worden op hun eigen gemeente, gelegen aan de rivierarmen en laat de unieke betekenis er van ervaren. Water is niet onze erfvijand, maar vormt als onze bondgenoot een nieuwe uitdaging. De voorstelling kan vanaf 2019, voorzien van lesbrieven, ook worden uitgevoerd als schoolvoorstelling voor de bovenbouw van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Initiatiefnemer

De geestelijk vader van het project is auteur Rien van den Heuvel (1945, Beneden Leeuwen). Hij heeft het initiatief genomen om het onderwerp aan de kaak stellen, en het verhaal en de teksten daarbij geschreven totdat het de voorstelling Stromen van Liefde vormde. Hij is kenner van het Gelderse Rivierengebied. Zijn leven lang heeft hij er in allerlei vormen over geschreven met poëzie, theaterteksten en verhalen.

Lees meer

Hij schreef tal van boeken, waaronder: Liemers Leesboek (1992), Liemers, Land Vol Verhalen (2006). Over het rivierenland gaan zijn theaterstukken: Breulyblues, eenakter over de waay De Breuly, dat ter gelegenheid van het Festival Gelderland 2000 op tal van plaatsen in de Liemers werd opgevoerd, het openluchtspel Oeral Sender over de geschiedenis van het dorp Oud-Zevenaar (2006), het openluchtspel De Waoterwolf, over de geschiedenis van een verdronken dorp, dat speelt in het jaar 1340, en dat in 2009 werd opgevoerd. In opdracht van de stichting Dijk van een Delta schreef hij de synopsis, plot en storyline van het regionale beeldverhaal van de Nederlandse Delta. Dit werkte hij uit in vijf regionale beeldverhalen van Lobith tot aan de zee.

Regie

Wijnand Oosterhof
De regie van het theaterstuk is in handen van Wijnand Oosterhof (1950). Hij heeft binnen het amateurtheater als acteur en als regisseur van jeugd- en volwassenentheater veel ervaring opgedaan. In de jaren ‘80 en ’90 speelde hij bij de Arnhemse theatergroep WAK. Onlangs speelde hij de rol van de dementerende Maarten de Bok in het stuk ‘Het Licht van Troost’ bij Theatergroep IJsbloemen. Als regisseur is Wijnand betrokken geweest bij o.a. Niweto Wehl, Vol Animo Duiven, “UIT!” Zevenaar, DVS Babberich, PIT Veenendaal en Voetlicht Maarssen. Als dramadocent in het speciaal voortgezet onderwijs (Symbion Didam) en binnen het VMBO (Candea Duiven) heeft hij vele schoolvoorstellingen geregisseerd. In Zevenaar richtte hij in 1991 Jeugdtheatergroep UIT! op; was daar twaalf jaar regisseur (nu coördinator) en in 2016 regisseur van de jubileumvoorstelling Het Geheim van Spinnensteyn. In 2016 mocht hij de ‘Burgemeester van Bastelaarprijs’ ontvangen.

Cast

Rinske Nas
” Jong talent, viel onlangs op met een dragende perfect gespeelde hoofdrol in de voostelling van het jeugdtheater Het Geheim van Spinnensteyn in het Musiater. ”
Michel Jonker
” Goed stemacteur, speler met een prachtige concentratie en onlangs te zien geweest en binnenkort weer in Het Theaterdiner van IJsbloemen op Halsaf. ”
Jannie Oudendijk
” Overtuigend speelster, oprichtster en regisseuse van Theatergroep IJsbloemen, o.a. bekend van het gelijknamige stuk, van Het Theaterdiner op Halsaf, Het Licht van Troost e.a. ”
Yvonne Gunneman
” Speelster van prachtige rollen bij DVS Babberich en onlangs te zien geweest met ontroerend mooi spel in Het Licht van Troost van Theatergroep IJsbloemen. ”

Muziek

De muziek wordt gecomponeerd en uitgevoerd door Mayke van den Broek. Mayke is gediplomeerd muziekdocente aan het speciaal onderwijs De Schilderspoort. Zij componeerde voor tal van theaterproducties van onder meer jeugdtheater UIT, waarbij zij live de door haar gecomponeerde muziek speelde tijdens de voorstellingen.

Toneelbeeld

De uitstraling van het decor en de kleding van de acteurs wordt ontworpen en gemaakt door Riet Mooren en Melissa Glasbergen. Beeldend kunstenaar Riet Mooren ontwierp decors, kleding en rekwisieten voor voorstellingen als De Waoterwolf en De Breulyblues. Melissa Glasbergen ontwierp diverse decors voor jeugdtheater UIT. Zij is professioneel theaterregisseur binnen het voortgezet onderwijs.

Info & kaartverkoop

De voorstelling Stromen van Liefde wordt op zondag 11 maart 2018 opgevoerd om 14.30 uur en om 20.15 uur. De voorstellingen vinden plaats in Kunstwerk! Het Musiater in Zevenaar.

Toegangskaarten zijn vanaf heden te koop en kosten € 10,- (exclusief eventuele servicekosten). Iedere bezoeker ontvangt een uniek programmaboek met achtergrondverhalen, interviews en bijdragen van mensen en organisaties die het project ondersteunen. De toegangskaarten zijn te koop via de website van Kunstwerk! Het Musiater.

Reserveer uw kaartje

Partners!

Een project zoals Stromen van Liefde is alleen te realiseren dankzij de bijdragen van verschillende bedrijven, instellingen en overheden. Heel veel dank aan hen! We kunnen nog steeds alle hulp gebruiken dus wilt u Stromen van Liefde ook een warm hart toe dragen, bekijk dan het PDF-document onder de partners die u voorgingen, en neem contact met ons op!

Stichting Cultuur BAT
www.sevenartfestival.nl

Who Stay Design Studio
www.whostay.nl

Dekker Groep
www.dekkergroep.nl

Gemeente Zevenaar
www.zevenaar.nl

Liemers Kunstwerk!
www.liemerskunstwerk.nl

GMB 
www.gmb.eu

K3Delta
www.k3delta.nl

Gemeente Duiven
www.duiven.nl

TVR Mozaiek
www.radio-mozaiek.nl

Rabobank Arnhem en Omstreken
www.rabobank.nl

De Liemers, helemaal goed!
www.deliemershelemaalgoed.nl

Wezendonk Zand en Grind b.v.
www.wezendonk.nl

Gemeente Westervoort
www.westervoort.nl

Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen
www.van-nieuwpoort.nl

 

 

Mobiel? Klik op onderstaande link voor een betere weergave:

Stromen van Liefde voor Partners Online PDF